OVER SANDRA KALKSMA

‘Van angst voor opgetrokken wenkbrauwen
naar vanZELFsprekend leven’

 

Ik ben Sandra – Life Coach – en ik droom van een wereld zonder zelftwijfel. Een wereld waarin het voor iedereen mogelijk is om je binnenkant aan de buitenkant te laten zien. Een wereld waarin de beste versie van jezelf ook écht de beste versie van jezelf betekent en niet een patchwork meesterstuk bijeen geshopt door jezelf te vergelijken met anderen en je aan te passen aan wat je denkt dat de omgeving van je verwacht.

Die wereld begint bij jou. Hier. Vandaag. Want met de juiste strategie creëer je die wereld voor jezelf. Een wereld waarin je vertrouwt op je gevoel, zorgt voor wat jij nodig hebt en het verschil maakt met je eigen talent. Een wereld waarin je ruimte creëert voor jezelf, zonder je al te druk te maken over de mogelijke opgetrokken wenkbrauwen van de ander.

Voelen dat je iets hebt bij te dragen

De klanten waar ik mee werk zijn slimme, hoger opgeleide vrouwen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is hun extra antenne voor de emoties en de behoeften van de mensen om hen heen. Hun sfeergevoeligheid zorgt ervoor dat ze uitstekende harmoniebewaarders zijn.

Als je op ze lijkt herken je het sterk invoelend talent en de drive om van betekenis te zijn. Je voelt wat er leeft en wat er nodig is bij de mensen waar je mee werkt. Je voelt ook waar het niet lekker loopt in je team of organisatie. Dat maakt je goed in je vak, maar het is ook je valkuil.

Struikelen over je invoelend talent

Want door je opmerkzaamheid en je behoefte aan een prettige sfeer, ben je geneigd je aan te passen. Je wringt jezelf ongemerkt in duizend bochten om te voldoen aan wat je denkt dat de buitenwereld van je vraagt. Je vindt het lastig om te kiezen voor wat voor jou belangrijk is en om je eigen ideeën voor het voetlicht te brengen. Je hebt veel te veel ballen in de lucht te houden omdat je niemand teleur wil stellen en je worstelt met het idee dat je veel meer in je hebt dan je laat zien.

Om jezelf te bewijzen ben je steeds harder je best gaan doen. Maar daardoor ben je ook de verbinding met jezelf steeds verder kwijtgeraakt. Je hoofd draait overuren en je durft niet meer te vertrouwen op je gevoel. Je staat nu op het punt waarop je makkelijker ziet waar je tekortschiet, dan wat je bijdraagt. Doordat je niet stevig staat en bij de eerste de beste opgetrokken wenkbrauw aan jezelf twijfelt, lukt het niet goed om wat je nodig hebt én wat je te brengen hebt HOORBAAR, ZICHTBAAR en TASTBAAR te maken.

Ik weet er alles van en ik ben benieuwd of je jezelf herkent in mijn verhaal.

Info Coaching Programma

Mijn persoonlijke verhaal

‘Wat zijn hier nou helemaal de regels?’, dat heb ik in de eerste helft van mijn leven zo vaak gedacht. Ik was altijd op zoek naar de gebruiksaanwijzing van de ander, zodat ik de relatie goed kon houden en conflicten uit de weg kon gaan.

Als je net als ik gezegend bent met een sterk invoelend talent is het helemaal niet moeilijk om andermans gebruiksaanwijzing te ontrafelen. Om te voelen wat er in de ander omgaat en je daarop af te stemmen. Om te denken ‘laat maar’ als er iets gebeurt wat je niet prettig vindt, omdat je wel begrijpt waarom de ander zo doet.

Ik was zo iemand die met het grootste gemak in andermans schoenen stapte. Die zich gevraagd en ongevraagd voor andermans karretjes liet spannen. Die als een kameleon meekleurde met de omgeving waarin ik me bevond.

De uitnodiging om mezelf net zo belangrijk te maken als de ander

Tot in 2002 m’n gezondheid me in de steek liet. Wat eerst een burn-out leek, kreeg een blijvend karakter. Ik had altijd genoeg energie gehad om de ander belangrijker te maken dan mezelf. Maar nu werd ik uitgenodigd om te leren dealen met een blijvend lager energieniveau. Ik moest aan de slag met de issues in mijn leven waar ik onnodig energie verloor. Ik moest aan de slag met de interactie tussen mij en de ander. Het voelen en aangeven van grenzen. Ik moest leren om mezelf minstens net zo belangrijk te maken als de ander.

Aan het werk als Life Coach

Die zoektocht leidde in 2010 tot de oprichting van Effectief Sensitief. De afgelopen tien jaar leerde ik vooral heel veel van de klanten die ik mocht begeleiden. Ik ontdekte welke patronen er spelen als je plek innemen niet zo vanzelfsprekend is.

In de zomer van 2017 maakte ik op basis van mijn observaties in de praktijk een paar aanpassing in het coachingsprogramma. Dat had onverwachte gevolgen. In plaats van als een spons alles uit de omgeving te absorberen en daarop te reageren, namen de klanten die ik met het nieuwe programma begeleide het voortouw en gingen staan voor hun eigen waarde(n). Ze straalden zoveel meer eigenheid uit dat het aangeven van grenzen minder belangrijk werd en ze als vanZELFsprekend hun plek leken in te nemen.

VanZELFsprekend leven in plaats van worstelen met je balans

Het zaadje voor vanZELFsprekend leven was geplant. Wat ik zag gebeuren bij mijn klanten en zelf ook ondervond is dat je de gebruiksaanwijzing van de ander niet nodig hebt op het moment dat je je eigen gebruiksaanwijzing kent.

Als je weet hoe je stevigheid bij jezelf vindt en weer durft te vertrouwen op je gevoel, hoeft je hoofd geen overuren meer te draaien. Verdwijnen gevoelens van tekortschieten en maak je meer impact met wat je doet en zegt. Als je op een ontspannen manier HOORBAAR, ZICHTBAAR en TASTBAAR kan maken wie je bent en waar je voor staat, respecteert de ander jouw plek. Gunt de ander je de ruimte. Ontstaat er gelijkwaardigheid in de relaties met de mensen om je heen.

VanZELFsprekend leven heeft mijn leven rijker gemaakt. Het heeft de verbinding met de mensen om me heen hechter gemaakt. Het heeft mijn mogelijkheden – ondanks dat mijn energie nog steeds beperkt is – enorm verruimd.

En dat gun ik jou ook.

Wat ik jou te brengen heb met mijn Life Coaching

In mijn werk combineer ik mijn ervaringsdeskundigheid met een schat aan professionele bagage op het gebied van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), Geweldloze Communicatie, Transformational Presence, Karakterstructuren en Systemisch Werk.

Coachen doe ik met twee voeten in de klei en mijn zintuigen wijd open: scherpzinnig, nuchter en met een sterk geloof en vertrouwen in jouw kunnen en mogelijkheden. Met een gezonde dosis humor zorg ik voor een ontspannen sfeer.

Wil je ontdekken wat vanZELFsprekend leven jou kan brengen?

Ik zie er naar uit om je te ontmoeten!

Sandra Kalksma

 

 

Info Coaching Programma

Lees mijn blogs

Gevolgde opleidingen

 • HBO Bedrijfskader – Hogeschool Utrecht
 • Total Coaching – Bureau Land
 • NLP Certified Practitioner – Bureau Land
 • NLP Certified Master Practitioner –  Bureau Land
 • Assistent trainer NLP – NLP Groningen
 • Beroepsopleiding Healing – Caduceus
 • De magiër in jezelf – Paul Liekens
 • Leergang Karakterstructuren – Ponje Advies
 • Geweldloze Communicatie – NCGC
 • NLP Train de Trainer – AVPL
 • Systemisch Coachen – Hellinger Instituut
 • Transformational Presence Leiderschap en Coaching – TPN

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden