BELET HET GEVOEL TEKORT TE SCHIETEN JOUW ASSERTIVITEIT?

Het leven is geen taart. Het is niet zo dat als jij een stukje neemt er voor de ander enkel kruimels overblijven.

Durf jij nee te zeggen?

Of te zeggen waar je behoefte aan hebt?

Of bekruipt je bij de gedachte aan assertiviteit onmiddellijk het gevoel daarmee de ander tekort te doen? Dat eeuwig knagende schuldgevoel. Het schuldgevoel dat ontstaat uit het ‘er is niet genoeg’-principe. Als ik opkom voor mijn behoefte dan ontneem ik de ander iets. Dan blijft hij of zij met de kruimels zitten.

assertief zijn quote

Waarom voelt assertief zijn als tekort schieten?

Het leven is geen taart. Er is genoeg. Waarom lopen we met die rare gedachte dat als je goed voor jezelf zorgt, je niet goed bent voor de ander? Waarom denken we dat assertief zijn egoïstisch is? Uit angst om tekort te schieten, hebben we onszelf aangeleerd om beter de behoeften van de ander te herkennen en te vervullen dan dat we contact durven te maken met onze eigen behoeften. We duwen onze eigen behoeften liever naar de achtergrond.

Als schuldgevoel de regie over je leven overneemt, verlies je energie. Als je niet meer luistert naar je eigen gevoelens en behoeften omdat je druk bent met die van de ander, snijd je jezelf af van je levenslust. Niet assertief zijn is egoïstisch omdat je daarmee de ander de beste versie van jezelf onthoudt.

Worstel jij met de schuldvraag?

De interactie met de ander is een constante bron voor situaties die emoties opleveren. We voelen ons verdrietig,  boos, teleurgesteld, gefrustreerd, machteloos, bang, ontzet, onzeker, perplex, gestrest of geïrriteerd.

We hebben de neiging om deze sociale situaties te analyseren aan de hand van de schuldvraag. Afhankelijk van onze aard hebben we een voorkeur om de ander de schuld te geven of de schuld op onze schouders te nemen. Misschien komt het volgende tafereel je bekend voor.

‘Ik wil dat je nu onmiddellijk je kamer opruimt’, zeg jij.

‘Jij wilt je ook altijd bemoeien met mijn leven’, komt er als reactie.

Ben jij een schuldnemer en denk je: ‘Het is ook zo, ik zou haar meer moeten loslaten, is het nou zo erg dat het op haar eigen kamer een bende is, ik ben er ook een kei in om altijd de verkeerde dingen te zeggen op het verkeerde moment, wat ben ik toch een waardeloze ouder.’

of ben jij meer een schuldgever en denk je: ‘Wat is het toch ook een eigenwijs kind, zo respectloos, je doet alles voor ze en dan krijg je zo’n reactie, ik snap niet waar ik dit aan verdiend heb, is er dan niemand die een beetje rekening houdt met mij.’

En als je de schuldvraag loslaat?

Wat gebeurt er als we ontrafelen waar beide partijen echt behoefte aan hebben. Want uiten dat je wilt dat de ander zijn kamer opruimt is geen uiting van een behoefte, dat is een strategie om de behoefte aan orde en misschien rekening houden met elkaar te vervullen. En de uitroep van de ander laat een duidelijke behoefte aan autonomie zien.

Het communiceren op het niveau van strategie is een bron voor weerstand. Als je in plaats daarvan je behoefte uit, kun je in dialoog met de ander tot een strategie komen die ruimte biedt aan jouw behoefte en die van de ander.

Je emotie is de wegwijzer naar je behoefte

Positieve emoties ervaar je als je behoefte vervuld is, negatieve emoties zijn een uiting van een onvervulde behoefte. Verbinding maken met je behoefte is verbinding maken met jezelf.

Een behoefte benoem je meestal met één woord. Je kunt behoefte hebben aan erkenning, wederkerigheid, begrip, respect, ruimte, steun, orde, vertrouwen, duidelijkheid, collegialiteit, waardering, ertoe doen, harmonie of verbondenheid.

Communiceer vanuit je behoefte

Als je communiceert vanuit jouw behoefte en met open blik naar de behoefte van de ander kijkt, is er geen sprake meer van tekort maar van overvloed.

Niemand hoeft genoeg te nemen met kruimels.

Niemand wordt tekort gedaan.

Er is genoeg.

Strategieën kunnen onverenigbaar zijn en de oorzaak van conflicten maar behoeften kunnen naast elkaar bestaan en een bron zijn voor verbinding.

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden