BIJ JEZELF BLIJVEN: DE 7 STOORZENDERS DIE JE MOET JE KENNEN

Stel dat ik van nature helemaal niet zo’n aanpasser ben maar eigenlijk meer een leider, opperde één van mijn klanten. Ik geloof dat ik vaak iets anders zie – voel – dan een ander en hoe lukt het me om daar trouw aan te blijven. Na acht jaar samen met mijn klanten onderzocht te hebben hoe je bij jezelf blijft in contact met de ander en hoe je grenzen aangeeft, klopte het thema leiderschap aan de deur.

Iets dat je eenmaal ziet, kun je niet meer niet zien. Het thema innerlijk leiderschap kwam steeds vaker om de hoek kijken. Het werd steeds duidelijker dat het een eendimensionale benadering is om te denken dat bij jezelf blijven alleen speelt in rechtstreeks contact de ander.

Als je echt je eigen pad wilt volgen en bij jezelf blijven naar een next level wilt brengen is het noodzaak om de volgende 7 stoorzenders in jouw leven te leren herkennen zodat ze je niet verleiden om ontrouw te zijn aan jouw true nature.

bij jezelf blijven

De 7 stoorzenders die je moet kennen om echt bij jezelf te blijven

Je bewust zijn van je grenzen en die op een ontspannen manier aangeven in contact met de ander blijft de eerste voorwaarde om bij jezelf te blijven. Maar wil je echt ongeacht de prikkels van buitenaf je eigen pad volgen dan is het raadzaam om te onderzoeken welke rol de volgende 7 stoorzenders in jouw leven spelen.

Stoorzender 1: Teveel naar je innerlijke criticus luisteren

Je innerlijke criticus – of beter gezegd je innerlijke beschermer – is constant op zijn hoede en heeft er belang bij om zo onopvallend en voorzichtig mogelijk door het leven te gaan. Hij heeft een beeld van hoe jouw ideale zelf zich zou gedragen. Zo aangepast mogelijk: iemand waar niets op aan te merken is. Iemand die altijd precies op het juiste moment het juiste doet en zegt. Met als uiteindelijk doel de verbinding met de ander niet kwijtraken. Je innerlijke criticus is gebouwd uit een opeenstapeling van stemmen uit het verleden die iets op jou aan te merken hadden. Op hoe het wel en hoe het niet hoort. Niet echt de ideale raadgever als het gaat over trouw zijn aan jouw true nature.

Stoorzender 2: Ideaalplaatjes nastreven die niet de jouwe zijn

Social media, reclame, tijdschriften allemaal helpen ze mee aan de vorming van jouw ideaalplaatjes. Alle beelden die via die media tot je komen vormen samen dé definitie van een geslaagd leven. Maar sluit het beeld dat je zo gecreëerd hebt ook aan bij jouw true nature? Als je introvert bent, word je misschien wel doodongelukkig van een feestje met grote groep vrienden. Je maakt veel liever met jouw bestie een wandeling door het bos. Hoog tijd om jouw ideaalplaatjes eens onder de loep te nemen en te ontdekken of ze echt passen bij wie jij bent.

Stoorzender 3: Willen voldoen aan wat je denkt dat anderen verwachten

Je bent je meestal wel bewust of je wel of niet je grens aangeeft als de ander rechtstreeks iets van je vraagt waar je niet aan kunt of wilt voldoen. Ook al is dat soms pas achteraf;) Maar hoe vaak sluipt het er niet in dat je zonder dat de omgeving iets van je vraagt je toch bezig bent om in te tunen op de verwachtingen die daar liggen. Erger nog: de verwachtingen die je denkt dat daar liggen. Want we verzuimen meestal om wat we verwachten van elkaar te bespreken. Ken je het gevoel dat ontstaat als je enorm je best hebt gedaan om een vermeende verwachting waar te maken en de ander vervolgens uitspreekt dat ie daar helemaal niet op zat te wachten? Overschat jouw kwaliteit om van een afstand te zien wat anderen nodig hebben niet dat voorkomt veel onnodig werk en bespaart je frustratie en teleurstelling.

Stoorzender 4: Sferen en stemmingen in de omgeving

Je stapt ergens binnen en je voelt dat er iets in de lucht hangt. Je bent getuige van een gesprek tussen collega’s en je hoort hoe er onbegrip ontstaat. Je weet dat wat je collega nu zegt helemaal niet goed zal vallen bij jullie leidinggevende. En je hebt het gevoel dat jij daar iets mee moet. Maar dat jij zo gevoelig bent dat je subtiele signalen uit de buitenwereld oppikt betekent niet automatisch dat je er ook verantwoordelijk voor bent. Het is niet van jou. Bijna altijd is het verstandiger om het onprettige gevoel dat de discrepantie tussen anderen in jou veroorzaakt te leren verdragen dan dat je je keer op keer mengt in de ruis die ontstaat in de relaties om je heen. Want je mengen in wat niet jouw business is, zorgt ervoor dat je opgezadeld wordt met dingen die niet jouw verantwoordelijkheid zijn. In plaats van een harmoniebewaarder ben je voordat je er erg in hebt iemand die verstrikt is in een hoop gedoe.

Stoorzender 5: Hoe het niet zou mogen zijn

Als mijn partner nu eens wel het dopje op de tandpasta deed. Als mijn collega nu eens wat meer rekening hield met mijn sensitiviteit. Als mijn leidinggevende wat duidelijker zou zijn. We begrijpen soms niet hoe de omgeving zo niet kan zien wat wij nodig hebben. Hele verhalen vertellen we onszelf erover. Over hoe het zou moeten zijn. Over wat de ander zou moeten doen. Over wat de ander zou moeten laten. Maar jij bent de ander niet. Je kunt niet schuiven met de ander zoals je de pionnen op een schaakbord kunt verschuiven. De enige waar je invloed op hebt, ben je zelf. Dus welke behoefte wil je graag vervuld zien en hoe kun je daar zelf de regie in nemen in plaats van het bij de ander neer te leggen?

Stoorzender 6: Parallelle levens leiden

Als ik 10 kilo lichter ben dan ga ik…. Als ik mijn onzekerheid kwijt ben dan… Als ik meer energie heb dan ga ik… Het is de kunst om het leven te leven dat er is. Niet het leven dat er zou moeten zijn. Deal met de dingen die zich aandienen. Zijn met wat er is, zorgt voor een hoop innerlijke rust. Kun je niet tevreden zijn met wat er is? Dan is het tijd om stappen te nemen om dat parallelle leven tot werkelijkheid te maken. Zorg ervoor dat dit kleine en haalbare stappen zijn zodat je niet terecht komt in de laatste stoorzender: het geforceerd najagen van doelen en dromen.

Stoorzender 7: Het geforceerd najagen van doelen en dromen

Hier komen misschien wel alle bovenstaande stoorzenders samen. We leven in een maakbare samenleving. Als je niet gelukkig of succesvol bent, ben je een loser. Zijn jouw doelen en dromen gebaseerd op het verwezenlijken van wie je bent? Of zijn ze gebaseerd op wie je denkt te moeten zijn? En wat verwacht je van jezelf over het tempo waarin je geplande doelen en dromen realiseert? Wil je met jouw doelen en dromen ergens naartoe of ben je angsten en onzekerheden aan het verjagen? Zijn jouw doelen en dromen gefundeerd in jouw eigen verlangen of ontstaan uit het jezelf vergelijken met de ander?

Stel je voor dat je stopt met jezelf te vergelijken met een ander en dat je loslaat wat de wereld naar je roept over succesvol zijn. Wat wil je dan echt?

Hoe blijf je dan wel bij jezelf

De bovenstaande 7 stoorzenders lijken constant op de loer te liggen om je bij jezelf vandaan te halen. Toch is er één – uiteindelijk eenvoudige – manier om echt bij jezelf te blijven, je impact te vergroten en meer innerlijke rust te ervaren. In plaats van de bovenstaande prikkels van buitenaf zal je de sturing van je gevoel moeten volgen. Jouw gevoelens geven op elk moment haarfijn aan of je wel of niet in lijn bent met jouw true nature. Je gevoel als richtingwijzer gebruiken is de enige manier om bij jezelf blijven naar een next level te brengen en om vervulling en voldoening te vinden door te zijn wie je bedoeld bent te zijn.

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden