ZO ZET JE JOUW EIGEN WAARDE(N) IN DE WERELD

Wat is jouw waarde? Wat heb jij de wereld te brengen? Jouw waarde hoef je helemaal niet ver te zoeken maar vind je juist heel dicht bij huis. Want datgene wat jij te brengen hebt, gaat je heel vanzelfsprekend af. Dat breng je al op het moment dat je er helemaal niets voor doet. Welke complimenten krijg jij van anderen die je weg wimpelt omdat het niks voorstelt wat je doet. Omdat je denkt dat iedereen dat zo kan of zo doet.

Daar zit jouw waarde voor de wereld.

Dat is wat jou uniek maakt.

eigenwaarde quote

Stap 1

Waarde en waarden het zal wel niet voor niets zijn dat die woorden zo op elkaar lijken. Welke waarde heb jij en welke waarden vertegenwoordig je. Waar sta je voor. Wat vind je belangrijk. Op welke manier wil je jouw stempel drukken op je gezin, de organisatie waar je werkt en de mensen in je directe omgeving. De 1e stap om jouw waarde(n) in de wereld te zetten is om deze helder te maken. Misschien kan een vision board je daarbij helpen. Breng eens in kaart waar jij voor staat, wat je de wereld te brengen hebt.

Stap 2

En dan volgt de 2e stap die nodig is om je waarde(n) in de wereld te zetten want dat gaat niet altijd vanzelf. Overal om je heen zijn mensen die andere ideeën hebben over hoe dingen zouden moeten gaan. Het is jammer dat je invoelendheid je verleidt om je aan te passen en al snel te denken dat jouw plan of visie misschien toch niet zo goed is. En dat is zonde want daarmee onthoud je de wereld een stukje van jou. En op dat stukje van jou zit de wereld misschien wel net te wachten. Op dat ene unieke stukje dat alleen jij kan bijdragen.

De signalen van je lijf

Hoe weet je nu op welk moment je van je pad af gaat en je aanpast? Daar is een heel helder signaal voor. Het is namelijk die wiebelde voet, die kriebel in je buik, die druk op je borst. Het signaal waarmee je lijf aangeeft: ‘Eh, eh, dit past niet bij jou. Dit past niet bij wat jij in de wereld wilt zetten. Je gaat nu iets uitvoeren op een manier waar je niet achterstaat.’

Sensitieve mensen hebben de prikkel waarmee hun lijf zegt ‘nee, nee’ vaak heel goed onderdrukt. Want als je je aldoor bewust bent van hoe het wringt als je je aanpast aan wat anderen willen is dat veel te pijnlijk. Dus de communicatie van het lijf is vaak uitgeschakeld of alleen nog ergens ver op de achtergrond voelbaar. Dat lijntje met je lijf mag je weer inschakelen. En dat betekent niet dat je nooit meer iets mag doen dat tegen je gevoel ingaat. Want soms heb je misschien een gegronde reden om dat wel te doen maar dan is het een bewuste keuze. Dat mag;)

Hoe ga je nu aan de slag met die thermometer die je lijf voor je kan zijn. Shake hands. Maak weer eens kennis. Luister. Als je in een bespreking zit en er komt iets ter tafel waarvan je weet dit is voor mij helemaal niet oké wat voel je dan?

Positieve en negatieve gevoelens

Je lichaam kent op hoofdniveau 2 signalen om je iets te laten weten. De positieve gevoelens die betekenen: dit klopt helemaal voor mij, dit hoort bij mij, hier word ik blij van. En de negatieve gevoelens die zeggen: nee nee dit sluit niet aan bij mijn waarden en waar ik voor sta. Hoe klinkt jouw ‘nee, nee’ signaal? Is dat een kriebel in je buik, druk op je borst?

Bij het luisteren naar de signalen van je lichaam zit er 1 addertje onder het gras want hoe onderscheid je jouw ‘nee, nee’ signaal van de angst voor iets wat nieuw is of anders of iets wat jouw emotionele blauwe plek heeft geraakt. Kijk eens of je dat inzichtelijk kan krijgen.

Stap 3

De 3e stap om de eigen waarde(n) in de wereld te zetten: wees trots op jezelf en vier het als het gelukt is. Het is gelukt om helder te hebben wat je in de wereld wilt zetten, je komt in een situatie waarin er een uitdaging op dat pad komt (en die zullen er altijd zijn), je hebt je eigen visie/idee ingebracht en met succes, je mag ermee aan de slag, je plan wordt geïmplementeerd:

VIER HET DAN EN WEES TROTS OP JEZELF!

De wereld zit er niet op te wachten dat sensitieve mensen zich aanpassen aan wat de meerderheid roept. Juist de speciale talenten en unieke waarde(n) waar sensitieve mensen voor staan zijn op dit moment in onze organisaties en onze maatschappij keihard nodig.

Dus zet je eigen waarde(n) in de wereld en begin vandaag nog met de 1e stap.

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden