WAAROM GRENZEN AANGEVEN NIET EGOÏSTISCH IS

Tijdens een wandeling met de honden ontmoet ik een dorpsgenoot die vraagt wat voor werk ik nu precies doe. Ik leg haar uit dat ik mensen help die jarenlang heel goed voor anderen hebben gezorgd en daarbij zichzelf een beetje uit het oog zijn verloren. Dat die mensen nu bekaf zijn door de roofbouw die ze op zichzelf hebben gepleegd en dat ik ze leer om bij zichzelf te blijven in contact met anderen zodat ze weer energie en voldoening halen uit hun relaties .

“Is dat niet egoïstisch?” is haar antwoord. “Als niemand meer een pannetje soep brengt bij een zieke buurvrouw, waar moet het dan heen met de wereld?”

Of wat cliënten in het kennismakingsgesprek vaak aangeven: “Ik wil geen neezegger worden.” Ze kennen iemand die een assertiviteitscursus heeft gevolgd en waar het woord ‘ja’ definitief uit het woordenboek is geschrapt.

grenzen aangeven is niet egoistisch quote

Uiteindelijk gaat je grenzen aangeven niet over leren ‘nee’ zeggen. Je moet juist leren om ‘ja’ te zeggen.

‘Ja’ tegen jouw eigen behoeften. Wat je mag leren is om weer te voelen wat voor jou belangrijk is. Op het moment dat je in contact komt met die behoefte is het meestal helemaal niet zo moeilijk om je hart te volgen.

Behoeften bepalen in belangrijke mate je leven. Vaak ben je ze nauwelijks bewust. Wat je ervaart zijn je emoties: je bent boos, verdrietig, teleurgesteld, gefrustreerd of gekwetst. Wees je bewust dat achter al die emoties een onvervulde behoefte schuilt.

Je kunt je de volgende keer eens afvragen welke behoefte er schuil gaat achter de emotie die je voelt. Dat kan behoefte aan autonomie zijn, respect, plezier, mededogen, harmonie, verbinding, rust of veiligheid. Stel je voor dat je in een gesprek niet reageert vanuit jouw emotie maar ter sprake brengt waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

En wat moet ik dan met mijn allergie voor egoïsme? Die allergie waardoor ik het benauwd krijg van elke actie die mogelijk egoïstisch is. De allergie die ook mijn dorpsgenoot heeft en waardoor ze zo bang is voor een egoïstische maatschappij.

In de praktijk gebeurt er iets heel anders bij de cliënten die een coach traject doorlopen en leren beter met hun grenzen om te gaan. Ze voelen zich verre van egoïstisch.

Ze ervaren dat:

  • ze meer tijd hebben en dus gemakkelijker sociale contacten onderhouden
  • ze thuis meer ontspannen zijn en de sfeer in het gezin daardoor verbeterd
  • collega’s voelen dat hun ‘ja’ nu een echte ‘ja’ is en ze prettiger samenwerken
  • ze beter kunnen luisteren en meer compassie voelen naar anderen

Ja zeggen tegen je eigen behoeften begint met de bewustwording van die behoeften. Stel jezelf komende maand regelmatig de vraag ‘waar heb ik nu behoefte aan’. Je zal ontdekken dat de behoeften die je hebt in de relaties op je werk heel anders zijn dan in de relatie met je familie of je levenspartner. Aan het eind van de maand kun je inventariseren wat de top 5 is van die dingen waar jij het meest behoefte aan hebt.

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden