HOE GRENZEN STELLEN JE ZICHTBAAR MAAKT

Ken je het gevoel dat je over het hoofd wordt gezien? Dat je eindelijk iets durft te zeggen in een vergadering maar niemand je lijkt te horen? Dat mensen in de supermarkt met hun karretjes door jou heen proberen te rijden alsof je letterlijk onzichtbaar bent?

grenzen stellen quote

Veel sensitieve mensen herkennen zichzelf in de metafoor van de kameleon. Ze nemen letterlijk de kleur van hun omgeving aan. Ze checken met hun gevoeligheid wat de omgeving van ze verwacht en kleuren daarin mee. Voor de kameleon is dit een beschermingsmechanisme. Hij maakt zich onzichtbaar en is veilig. Hoe is dat voor jou?

Ik kan me heel goed voorstellen dat voor jou ook de behoefte aan veiligheid heeft gemaakt dat jij je zo goed kunt afstemmen en de kleur van je omgeving kunt aannemen. Maar besef je wel dat elke keer als je een kleur aanneemt die niet jouw kleur is je ook een prijs betaalt.

“Ik check in elke situatie of het me meer energie kost om mijn grens te stellen dan om snel even iets te doen wat ik eigenlijk niet wil”, gaf een cliënte laatst aan. In eerste instantie lijkt dit winst, je hoeft het gesprek niet aan te gaan. Maar uiteindelijk stapelen al die momenten van aan jezelf voorbij gaan zich op en gaan aan je knagen.

Jouw omgeving is snel gewend aan je meegaande natuur. Op het moment dat jij wel voet bij stuk wilt houden, kijken ze daar raar van op. Jij hebt het gevoel dat je nu eindelijk zelf aan de beurt bent. Maar de mensen om je heen hebben geen idee van de rekening die er in jouw hoofd misschien nog open staat.

In 5 stappen grenzen stellen en zichtbaar worden

  1. Ontdek wie jij echt bent. Wat zijn jouw kwaliteiten, welke waarden zijn voor jou belangrijk, waar heb je behoefte aan? Wat is jouw eigen kleur? Het is heel normaal dat je na een lange periode van meekleuren niet meer helder hebt wat jij nu eigenlijk echt wilt.
  2. Begin vervolgens te checken of de beslissingen die je neemt een bijdrage leveren aan het behouden van je eigen kleur of dat je op het punt staat om mee te kleuren met de omgeving.
  3. Communiceer richting de ander vanuit de behoefte die je hebt zodat jouw eigen kleur zichtbaar wordt.
  4. Falen bestaat niet, er is alleen feedback. Loopt iets niet zoals je verwacht, pas dan je strategie aan.
  5. Vier je successen!

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden