HOE JOUW INNERLIJKE CRITICUS JE BLOKKEERT

Mijn innerlijke criticus vond mij saai. Ik pakte een notitieblok en schreef erover. Voor mij dé manier om mezelf te coachen.

De conclusie: mijn leven is niet saai, mijn hersenspinsels zijn niet saai en mijn ideeën zijn niet saai…

…mijn innerlijke criticus die maakt het saai.

innerlijke criticus quote

Als ik mijn gedachten en ideeën de wereld in zet doe ik dat niet in de eerste ongefilterde versie. Mijn innerlijke criticus gaat poetsen en nuanceren net zolang tot niemand er aanstoot aan kan nemen, maar ook net zo lang tot de oorspronkelijke eigenheid en sprankel is weggepoetst.

Herkenbaar?

Creativiteit gaat verder dan iets schilderen, knutselen of schrijven. Ik ben dol op creatieve denkers en creëren betekent voor mij vooral je creatieve gedachten en ideeën de wereld in zetten. Als je voelsprieten goed ontwikkeld zijn, zie je – of moet ik zeggen voel je – soms net even iets anders of iets meer dan een ander. Maar wat als die gedachten en ideeën voor jouw omgeving iets teveel out of the box zijn? Is het dan tijd om ze in te slikken of om te leren jezelf te verduidelijken?

Als je er te vaak voor kiest om je ideeën in te slikken, droogt je creatieve stroom op. Wat overblijft is de absorberende stroom: de stroom van buiten naar binnen en die kan zwaar op de maag liggen. Terwijl creëren en je ideeën werkelijkheid maken bevrijdend is en energie oplevert.

Toen ik mezelf op dit vlak beter ging observeren ontdekte ik dat ik nog verrassend vaak iets inslik of mijn innerlijke criticus de oorspronkelijke gedachte laat vervormen. Ik besloot dat niet meer te doen.

Het perfecte verhaal is een saai verhaal.

Het perfecte plaatje is een saai plaatje.

Juist onze eigenheid maakt ons waardevol voor anderen.

Natalie Goldberg, een bekende Amerikaanse schrijfcoach, schrijft daarover: eerste gedachten hebben een geweldige energie. Het is de eerste reactie van de geest op iets. Meestal legt onze innerlijke censor ze het zwijgen op, waardoor wij in het rijk der tweede en derde gedachte leven; gedachten over gedachten die twee of drie keer zo ver verwijderd zijn van het eerste, heldere inzicht.

Ik oefende mezelf om steeds dichter bij die eerste gedachte te blijven en die op te schrijven of uit te spreken. Dat leverde me het volgende op:

  • Uit de reacties die ik terugkrijg op de mails die ik vanuit mijn eerste gedachte stuur kan ik opmaken dat mijn woorden en mijn intentie echt binnenkomen.
  • Het geeft energie om vanuit die eerste gedachte mijn posts voor Instagram te schrijven en ze zonder veel poetsen te delen. Al moet ik soms wel even slikken als ik op ‘delen’ druk.
  • Mijn innerlijke criticus wordt stiller en stiller. Kennelijk voelt ie dat ie terrein verliest. Ik kan met veel meer ontspanning en spontaniteit een gesprek aangaan, zonder aldoor dat stemmetje in m’n oor dat iets vindt van wat ik doe en zeg.

Het experiment maakt mijn leven vrolijker en lichter. Doe je mee? Durf jij meer van je ongepolijste zelf te laten zien? Ben jij je bewust van jouw creatieve gedachten en waar heeft jouw innerlijke criticus de overhand en blokkeer je jouw eigenheid?

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden