MOEDIG ZIJN ZONDER JEZELF TE FORCEREN

Ik ben in m’n leven vaak moedig geweest: angst voelen en het toch doen. Op wilskracht iets aangaan dat net een maatje te groot is. Een keer diep ademhalen en dan springen. Het leverde triomf op als het lukte. Maar zelden was de triomf in staat om de steen die de angst in m’n maag had gelegd te overtroeven.

Totdat ik ging luisteren naar m’n gevoel. En naar de daaraan verbonden roep van het verlangen. Toen ontstond een nieuw soort moed. Niet vanuit het verlangen om iets te worden wat ik niet ben – dansen op de bar doe ik wel in een volgend leven – maar vanuit het verlangen om alles waar te maken wat er in mij aanwezig is.

moedig zijn quote

Ja, ik ben een gevoelige introvert die het liefst onder haar dekentje op de bank hangt en vanaf daar het leven aan zich voorbij laat trekken.

Maar ik ben meer dan dat. Ik ben ook de visionair die ziet wat er óók mogelijk is en die haar bijdrage wil leveren aan een wereld die wél werkt. Die op de bres wil voor gevoel op de werkvloer. Die jou wil mobiliseren om je steentje aan bij te dragen aan een maatschappij waarin we oog hebben voor elkaar. Die gelooft dat als de wereld je niet past, je hier bent om hem te veranderen. Dat vraagt om een ander soort moed.

Jezelf in duizend bochten wringen om je aan te passen: dat doet old school moed. De moed die ontstaat als je je verbindt met je gevoel en met je verlangen is een ander soort moed. Moed niet in de vorm van jezelf een schop onder de kont geven maar zachte moed die opborrelt van binnenuit met de intentie om wie jij diep van binnen bent te onthullen. Moed die uitnodigt in plaats van pusht. Moed die helpt om een versie van jezelf worden die je misschien niet voor mogelijk houdt, maar die wel helemaal jij is.

Wat krijg ik van jou te zien als je de moed hebt gevonden om je niet langer aan te passen aan wat je denkt dat de omgeving van je vraagt? Wat krijg ik van jou te zien als je jouw stempel durft te drukken op wat er voor jou toe doet?

Want wat voor mij geldt, geldt ook voor jou. Naast wat je nu laat zien, ben je nog zoveel meer. Je bent meer dan die gevoelige, die pleaser, die aanpasser of die perfectionist. Als je al jong ontdekt dat je gemakkelijk invoelt waar je omgeving blij van wordt, is het heel verleidelijk om precies dát aangepaste gedrag te laten zien. Op die manier creëer je uit jouw invoelend talent een supersonisch schild om kwetsbaarheid en afwijzing te vermijden.

Maar geloof me je bent meer dan jouw schild tegen kwetsbaarheid. En het is tijd om wie jij óók bent wakker te kussen. Want welke eigenschappen – misschien nu nog weggestopt in je grote teen – kunnen jou in deze fase van je leven veel meer dienen dan je aangepaste gedrag? Welke ideeën en welke waarden heb jij waarmee je – als je de moed en de woorden had – het verschil kunt maken in jouw leef- en werkomgeving?

Ik help je graag om die zachte moed in jou wakker te maken zodat ook jij de bijdrage kan gaan leveren die jou voldoening geeft in plaats van energie te verliezen doordat je te veel focust op hoe je in de ogen van anderen kunt voldoen.

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden