IN 4 STAPPEN AFREKENEN MET NEGATIEVE ENERGIE

Ken je dat? Je gaat met een stralend humeur naar je werk een daar loop je aan tegen een muur van negatieve energie.

Je weet onmiddellijk: ‘hier klopt iets niet’.

‘Is er al iets voorgevallen?’

‘Heeft m’n collega vanmorgen thuis ruzie gehad?’

In een flits is jouw positieve gevoel opgelost in een wolk van negativiteit.

negatieve energie quote

Het lijkt wel of negativiteit overal op de loer ligt. De crisis eist zijn tol: mensen in je omgeving raken hun baan kwijt, relaties staan onder druk, reorganisaties en nieuwe regels zorgen voor een gespannen sfeer op het werk.

Door jouw sensitiviteit beleef je al die negatieve emoties van anderen mogelijk als ware ze van jezelf. Je voelt de stemming, de zorgen en de irritaties van de mensen in je omgeving haarfijn aan.

Als je omgeving nou eens een beetje meewerkte zou het voor jou niet zo lastig zijn om in balans te blijven. Hoe jij ook je best doet om positiviteit in je leven te brengen, je loopt overal op tegen situaties die dat verhinderen.

Stel je eens voor dat je daarin een keuze hebt.

‘Een keuze?’

In plaats van op de negativiteit kun je ook afstemmen op het potentieel dat in alles en iedereen aanwezig is. De kans, de mogelijkheid, het zaadje voor een nieuwe optie. Niet iedere verandering is per definitie een verslechtering. Al voelt dat voor veel mensen wel zo. In het verliezen van je baan, het beëindigen van een relatie, de strubbelingen bij een reorganisatie zit naast het gevoel van einde ook de belofte van een nieuw begin.

De 4 niveaus waarop je kunt afstemmen

Het 1e niveau is het niveau van drama. Je stort je in de narigheid van de situatie. Je klaagt en jammert. Je zoekt naar de schuldige. ‘Zo had het niet moeten gaan. Hoe kan dit nu gebeuren? Kun je geloven dat ze dat tegen me zei?’

Het 2e niveau is het niveau van aanpakken. Hoe lossen we het probleem zo snel mogelijk op en krijgen we alles weer normaal? Zodra de schade verholpen is, gaan we zo snel mogelijk verder met het dagelijks leven totdat we tegen het volgende obstakel aanlopen. Het liefst doen we alsof er niets gebeurt is.

We bewegen onszelf gewoonlijk op deze 1e twee niveaus en vanuit deze gedachtegang worden we ook getriggerd door de negatieve energie van anderen. Op deze twee niveaus ben je slachtoffer van de situatie, de dingen overkomen je.

Op het 3e niveau is er sprake van keuze. Hier vraag je jezelf af: ‘Wie wil ik zijn in relatie tot wat er gebeurt? Wat is mijn rol in wat er gebeurt? Welke rol kies ik om verder te kunnen gaan?’ Door keuze te ervaren ten aanzien van een situatie staat de deur op een kier om nieuwe mogelijkheden te creëren.

Op het 4e niveau stem je af op het potentieel van de situatie. De vragen die je jezelf kunt stellen zijn: ‘Welke optie ligt er verscholen? Welke gelegenheid doet zich voor?’ Op dat moment bekijk je de situatie als signaal van iets dat niet meer werkt en ga je op zoek naar opties en mogelijkheden om vanuit de situatie het nieuwe begin te creëren.

Als je vanuit het 3e en 4e niveau kijkt naar de obstakels in je eigen en andermans leven verbind je je met het potentieel van de situatie in plaats van met de negatieve energie.

De 4 stappen in de praktijk brengen

Om jezelf te trainen in die nieuwe manier van waarnemen, helpt het om de vier niveaus stapsgewijs te doorlopen. Kies eens een situatie of uitdaging in je eigen leven. Doe het hardop en neem waar wat er verschuift in je gevoel.

  1. Begin op het niveau van drama. Wie heeft de schuld? Wat wordt je allemaal aangedaan?
  2. Verplaats je dan naar het niveau van aanpakken. Wat zou je kunnen doen om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen en in de vergetelheid te laten verdwijnen?
  3. Verplaats je dan naar het niveau van keuze. Wie wil je zijn? Wat is jouw rol in deze situatie en welke rol wil je hebben in deze situatie?
  4. Verplaats je dan naar de mogelijkheid. Wat is het potentieel van de situatie? Hoe kan je deze situatie gebruiken om het nieuwe begin te vinden?

Op het moment dat het jou lukt om contact te maken met het 3e en 4e niveau in de uitdagingen en situaties waar jij voor staat, wordt het ook steeds eenvoudiger om af te stemmen op het potentieel van alles in je omgeving. Je ervaart steeds meer de mogelijkheden in plaats van de negatieve energie. Je stemt  af op een andere frequentie in dezelfde situatie.

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden