HOE JE OVERPRIKKELING VOORKOMT EN LUISTERT NAAR JE BINNENSTEM

Het Twitter icoontje op mijn telefoon lijkt me smekend aan te kijken. ‘Doe het niet, je zult van alles missen’, sist het in mijn hoofd. Ik druk meedogenloos op het kruisje waardoor de Twitter app van mijn telefoon verdwijnt.

Mijn hoofd zit overvol, ik wil tijd om me te vervelen, tijd om te ontprikkelen, tijd om naar mijn binnenstem te luisteren. Ook voor mij ligt het gevaar van overprikkeling altijd op de loer. Sensitief en informatiejunk maakt een licht ontvlambare combi.

overprikkeling voorkomen quote

Wij sensitieven moeten altijd scherp blijven op wat we oppikken uit onze omgeving. Onze innerlijke criticus staat luid afgesteld en lukt het makkelijk om boven het geruis wat we non stop binnen krijgen uit te komen. Maar onze binnenstem, onze intuïtie, de stem die ons vertelt wanneer onze grenzen worden overschreden, van welke activiteiten we energie krijgen, met welk voedsel we ons lichaam een plezier doen, laten we dagelijks overstemmen door het lawaai uit de omgeving.

Het liefst vragen we een ander om advies, zoeken we het antwoord op Google of volgen de opinie van een autoriteit. We zoeken onze antwoorden, liefst sociaal wenselijke, in de buitenwereld terwijl het werkelijke antwoord alleen in ons binnenste bestaat. Het antwoord van je binnenstem. Het antwoord dat pas hoorbaar is als je de buitenwereld even helemaal het zwijgen op legt.

De verbinding met jezelf vind je in de stilte. In de momenten dat je uit verveling voor je uit zit te mijmeren, in je eentje een boswandeling maakt, tijd neemt om te mediteren of te schrijven en te tekenen.

Hoeveel tijd maak jij vrij om te ontprikkelen? Om stilte om je heen te creëren zodat je de verbinding met jezelf kunt herstellen? Gun je jezelf die ruimte? Ben je ervan bewust dat jij meer nog dan een ander die momenten nodig hebt? Ben je ervan bewust dat je pas optimaal kunt functioneren in een constante stroom van prikkels als je contact houdt met je binnenstem?

Wat overprikkelt jou en overstemt je binnenstem? Welke keuzes kan jij de komende tijd maken om net als de natuur op dit moment doet naar binnen te keren? Hoe kan jij momenten creëren om alle invloeden van buitenaf van je af te laten glijden en te voelen welke koers jij wilt varen, welke keuzes jij wilt maken?

7 tips om overprikkeling te voorkomen

  • Begin vandaag nog aan een sociaal media vrije maand
  • Laat 1 avond in de week de TV uit en ga iets creatiefs doen
  • Lees een periode geen krant en kijk geen journaal
  • Maak tijd vrij om in je eentje een lange wandeling te maken
  • Gebruik een verloren half uurtje eens om je bewust te vervelen
  • Plan tijd in om te mediteren, 10 minuten per dag is al genoeg
  • Ruim op en gooi weg, orde in je omgeving zorgt orde in je hoofd

Ik merk het effect al na een paar dagen, er komt rust en ruimte in mijn hoofd en ik word productiever. Mijn creativiteit neemt toe en ik heb weer energie om te schrijven en om een recept van Jamie Oliver te proberen. Ik besef me opnieuw dat het als sensitief heel belangrijk is om naast de inkomende stroom van informatie uit de omgeving ook tijd te maken voor stilte en creativiteit omdat daarin je eigen stem tot uitdrukking komt. De juiste balans tussen absorberen en creëren, zorgt ervoor dat je als sensitief optimaal tot je recht komt.

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden