Voelen. Durven. Doen.

ZO LAAT JE SCHULDGEVOEL LOS

Hoe voelt schuldgevoel? Waar in je lijf voel je dat?

Schuldgevoel kun je niet voelen. Schuldgevoel is namelijk geen echt gevoel. Het is een zogenaamd quasi gevoel. Een begrip dat iets zegt over hoe wij een situatie interpreteren maar niets over wat we echt van binnen voelen.

schuldgevoel loslaten quote

In de praktijk lijkt schuldgevoel de bijna onoverkomelijke hobbel te zijn die sensitieve mensen weerhoudt om hun grenzen aan te geven.

Wat is schuldgevoel eigenlijk, welke functie heeft het en hoe kun je schuldgevoel loslaten?

In basis is je schuldig voelen heel nuttig. Gezond schuldgevoel ontstaat als reactie op een situatie waarin jij je eigen normen schendt. Je hebt iets gedaan en dat gedrag heeft in jouw ogen de ander geschaad. Je hebt je eigen grenzen overschreden. Het schuldgevoel zorgt ervoor dat je jouw ‘fout’ kunt herstellen of dat je ervoor kunt kiezen het in de toekomst anders aan te pakken.

De verjaardag van een vriendin vergeten bijvoorbeeld, kan zorgen voor schuldgevoel. Als reactie kun je ervoor kiezen verjaardagen in het vervolg beter bij te houden.

Gezond schuldgevoel = wat ik deed was niet goed en ik kan het herstellen

 

Bij veel sensitieve mensen lijkt de ‘normen’ lat heel hoog te liggen. Ze leven met het constante gevoel de ander tekort te doen.

Herkenbaar?

Wat maakt dat sensitieve mensen het lastig vinden om grenzen te stellen en regelmatig verantwoordelijkheden van het bord van anderen pakken, zelfs zonder dat daarom gevraagd wordt?

Sensitieve mensen lijken het verdriet, de pijn of het ongemak van anderen te willen dragen. Ze hebben zich verantwoordelijk gemaakt voor het welzijn van de ander. En tegelijkertijd lijken we te geloven dat de ander verantwoordelijk is voor ons welzijn. We bekommeren ons mateloos om de behoeften van anderen en hopen dat de ander op zijn beurt onze behoeften ziet en vervult.

Het lijkt geoorloofd om onszelf keer op keer geweld aan te doen om er voor de ander te kunnen zijn. We maken onszelf verantwoordelijk voor keuzes die anderen maken. We lijken zeker te weten dat als wij onze eigen behoeften vervullen er voor de ander niets meer over blijft. We voelen ons tekort schieten. Schuldig als je kiest voor jezelf en daardoor kies je steeds weer voor het belang van de ander.

Als schuldgevoel geen echt gevoel is, wat voel je dan wel op zo’n moment? Welk gevoel gebruikt schuldgevoel als masker? Dat kan bijvoorbeeld machteloosheid, spanning, angst of onzekerheid zijn.

Je voelt je mogelijk:

  • machteloos omdat je een situatie niet kunt begrijpen of controleren
  • gespannen omdat je zo graag aan de verwachtingen van anderen wilt voldoen
  • angstig omdat je misschien de harmonie in gevaar brengt
  • onzeker omdat je bang bent voor afwijzing of om iets te verliezen

Door je op die momenten schuldig te voelen, pak je de regie terug. Door je schuldig te voelen in plaats van de werkelijke emotie onder ogen te zien, houd je jezelf voor dat je een andere keuze kunt maken en dus ook dat waar je zo bang voor bent kunt ontlopen.

Waar sensitieve mensen ten diepste bang voor zijn is om los van de ander te staan. Het met de aandacht bij de ander zijn is hun overlevingsstrategie en verschaft ze veiligheid. Ze zijn bang dat hun behoefte aan eenheid, harmonie of verbondenheid in gevaar komt. Situaties waarin dat mogelijk gebeurt, veroorzaken de machteloosheid, spanning, angst of onzekerheid.

Razendsnel camoufleer je al die ongewenste gevoelens met schuldgevoel. Je zegt toch ‘ja’ op het verzoek van je collega een dienst over te nemen terwijl je eigenlijk bekaf bent en die vrije dag niet kunt missen. Zo heb je de harmonie hersteld en lastige gevoelens ontlopen.

Bekijk een aantal momenten waarop jij je schuldig voelde. Welke norm had je overschreden? Of legde je jezelf de metanorm op om alles perfect te moeten doen? Of probeerde je één of meerdere van de genoemde gevoelens te ontlopen?

Welk gevoel maakt dat jij steeds meer geeft dan je kunt geven en dat je verantwoordelijkheid neemt voor dingen die niet op jouw bord horen?

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden