life coaching voor sensitieve professionals

TIJD VOOR EEN ANDERE KIJK OP HOOGSENSITIVITEIT

‘Ik heb nog nooit een boek over hoogsensitiviteit gelezen.’

De vrouw tegenover me krijgt ogen als schoteltjes. Ze is ondernemerscoach en ze leert me vandaag hoe ik mijn ideeën het beste voor het voetlicht kan brengen en daar meer mensen mee kan bereiken.

‘Ik stapte er blanco in zodat ik ruimte had om mijn eigen idee te ontwikkelen.’

Natuurlijk heb ik wel eens een boek van Elaine Aron gelezen. Ik herkende me erin maar voelde me er niet thuis. Door de manier waarop zij hoogsensitiviteit beschrijft, leek het mij alleen maar lastig. Ik wilde het niet zijn. Ook de mensen waar ik mee werk zijn zelden trots op hun hoogsensitiviteit. Ze vinden het al helemaal lastig om er naar buiten toe open over te zijn.

Waarom is hoogsensitiviteit een eigenschap geworden waar je liever niet voor uit komt?

Susan Cain zette 2 jaar geleden introversie op de kaart met haar boek Quiet. Dat deed ze op een manier waardoor iedereen erbij wil horen. Het is ineens hip om introvert te zijn. Door haar durven introverte mensen er voor uit te komen dat ze ‘zo’ zijn. Dit jaar kondigde ze de Quiet Revolution aan met als doel erkenning voor de kwaliteiten van introverte personen.

‘Hoog tijd voor eenzelfde revolutie in de kijk op hoogsensitiviteit’, zeg ik tegen de coach.

Overal om ons heen spreken vernieuwers over de overgang naar een nieuw tijdperk. Van het kennis- en technologietijdperk waarin de economie draait op informatie, macht en ambitie gaan we naar een tijdperk waarin empathie, creativiteit en intuïtie centraal staan.

Kunnen we gebruik maken van die belangstelling voor deze kwaliteiten waarover sensitieve personen volop beschikken?

Ik denk dat het tijd is voor sensitieve professionals om te stoppen met zichzelf aan te passen en in plaats daarvan hun eigen ideeën op basis van die empathie, creativiteit en intuïtie voor het voetlicht te brengen.

Het is tijd om sensitiviteit sexy te maken en sensitieve talenten te benutten.

De ondernemerscoach blijkt ook hoogsensitief en kijkt nu uitermate geïnteresseerd: ‘Hoe doe je dat volgens jou, je sensitieve talenten benutten?’

Ik laat haar in mijn mobieltje een plaatje zien dat ik onlangs heb getekend. ‘Na een aantal jaren sensitieve mensen coachen in mijn praktijk, denk ik dat dit het is’:

hoogsensitiviteit als overlevingsstrategie

Volgens mij is de hoogsensitiviteit die Elaine Aron met haar test meet en in haar boeken beschrijft niet de karaktereigenschap maar de overlevingsstrategie van sensitieve mensen.

De problemen ontstaan op het moment dat de sensitiviteit je verleidt om je aandacht meer op de buitenwereld te richten dan op jezelf. In de loop der jaren ga je ongemerkt steeds meer kijken wat de buitenwereld van je verlangt en pas je je daarop aan. Zo verlies je stukje bij beetje jezelf uit het oog. Aanpassen wordt een tweede natuur en uiteindelijk leef je met je aandacht op het grensvlak tussen jou en de ander. In eerste instantie zorgt deze overlevings strategie voor bescherming. Maar op den duur lukt het bijna niet meer om bij jezelf te blijven en wordt je overlevingsstrategie een belemmering. Zo gaat dat meestal met overlevingsstrategieën.

Je raakt overprikkeld en je kunt steeds minder hebben. Je bent op een punt gekomen waar je alleen nog maar bezig lijkt om je af te schermen voor alles wat er op je af komt. Dat komt omdat je je hebt laten verleiden je eigen centrum te verlaten.

De balans herstellen lukt niet door jezelf steeds beter af te schermen. Ten eerste ben je dan nog steeds met je aandacht op het grensvlak. Ten tweede verlies je op die manier het gevoel van verbondenheid waar sensitieve mensen behoefte aan hebben.

De balans herstel je door terug te keren naar je centrum. Je centrum is als het ware het oog van de orkaan. Om je heen kan van alles gebeuren maar jij blijft onveranderlijk bij jezelf. Vanuit die stevigheid kan je je verplaatsen in de ander zonder jezelf te verliezen. In plaats van als een spons de energie van anderen te absorberen en daarop te reageren, straal je jouw eigen energie uit.

‘Zo benut je sensitieve talenten en daar kan ik bij helpen’, besluit ik mijn betoog.

‘Mooie visie en heel herkenbaar’, zegt de coach tegenover me. ‘Nu je dit zo vertelt, is dat precies waarom ik tegenwoordig geen last meer heb van mijn sensitiviteit.’

‘Waarom deel je deze inzichten nog niet?’, vraagt ze.

‘Omdat ik dan kleur beken en bang ben dat anderen er iets van vinden’, is mijn antwoord.

Ik lach hardop om mezelf. Als ik sensitieve professionals oproep om sensitiviteit sexy te maken en hun eigen ideeën voor het voellicht te brengen, zal ik zelf ook deze stap moeten zetten. Echt jezelf laten zien, blijkt als sensitieve ondernemer toch nog een hobbeltje. Het is tijd om dat hobbeltje te nemen.

En jij? Wanneer neem jij jouw hobbeltje? Waar ligt jouw sensitieve talent en welk idee zou jij in jouw organisatie voor het voetlicht brengen als je zou durven?

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | NLP Life Coaching | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden