DOE JIJ ECHT AAN ZELFZORG OF REN JE ALSNOG ROND ALS EEN GOED OPGELADEN DURACELL-KONIJN?

Je staat mogelijk op een punt in je leven dat hoe hard je ook rent je het gevoel blijft houden dat je tekortschiet. Je bezigheden geven je niet de voldoening waar je naar verlangt. Je voelt in al je vezels dat er iets moet veranderen. Dat je om lekkerder te kunnen leven meer aandacht voor jezelf moet hebben. Dat het tijd is om zelfzorg op de agenda te zetten.

Misschien maak je plannen om meer aan spiritualiteit te doen dan alleen de Happinez te lezen. Staat er een meditatiekussen op je verlanglijstje. Of denk je dat het invoeren van een ochtendritueel – waar iedereen het op socials over heeft – een goed idee is. Een uurtje vroeger opstaan om te journalen, te mediteren en een paar yoga-oefeningen te doen. Na zo’n uurtje voel je je vast helemaal zen. Heb je hoogstwaarschijnlijk genoeg nieuwe moed bijeengeraapt om jezelf de rest van de dag – als een goed opgeladen Duracell-konijn – alsnog in duizend bochten te wringen om te voldoen.

zelfzorg quote

Een snufje spiritualiteit of zelfzorg aan je leven toevoegen en verder gewoon doorrennen, gaat je geen wezenlijke verandering brengen. Wil je echt leven met meer voldoening, dan moet iets anders gebeuren.

We zijn met z’n allen wandelende hoofden geworden. Zeg maar gerust rennende hoofden. Sprintende hoofden misschien wel. De maatschappij draait in een steeds hoger tempo. Een tempo dat onlosmakelijk verbonden is met de overwaardering van ons hoofd. Want je gedachten kunnen zich nu eenmaal vele malen sneller voortbewegen dan je lijf. Ons lijf lijkt gedegradeerd tot een lastige belemmerende factor. We kijken ernaar als naar een jengelend kind dat om aandacht vraagt. Als iets dat je rustig kan houden met een wekelijks uurtje yoga, een meditatie-app op je telefoon of een grondende edelsteen in je broekzak.

Ik denk dat het zo niet werkt.

Ik denkt dat de deur naar het gevoel van voldoening waar we met z’n allen naarstig naar op zoek zijn, juist in je lijf zit. Dat het tijd is om je lichaam serieus te nemen. Dat het loont om te luisteren naar de signalen die het geeft. Hoe zou het zijn om iets te vertragen en er weer een levenstempo op na te houden dat je bij kan houden? Als je een heel klein beetje verlangzaamt en serieus gaat luisteren naar je lijf dan vertelt het je alles over de microkeuzes die je kan maken.

Of je eerst een kop koffie pakt of doorwerkt om een klus af te krijgen.

Of je meegaat naar een feestje of op de bank een boek wilt lezen.

Of je ja zegt op het verzoek van je collega of dat je eigen taak belangrijker is.

Ben jij je bewust van de honderden microkeuzes die je dagelijks maakt? Hoeveel zelfzorg zit daarin? Hoe goed luister je naar je eigen waarheid waar je lichaam je alles over vertelt?

Te vaak verwachten we van de mensen om ons heen dat zij wel zullen zien wat we nodig hebben en zo maken we de omgeving verantwoordelijk voor het microklimaat waar we ons in bewegen. Stel je voor dat je de signalen van jouw lijf weer gaat voelen en dat je zelf de verantwoording op je neemt om te zorgen voor een bedding waarin jij gedijt. Gewoon door dag in dag uit de microkeuzes te maken die jou ondersteunen in plaats van uitputten. Zo creëer je voor jezelf een ondersteunende space die je overal mee naartoe kan nemen.

Dat is pas zelfzorg.

Meer lezen← Terug naar overzicht

Effectief Sensitief | Life Coach | Groningen

© copyright 2018 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden